Банкеръ Daily

Свят

САЩ питат Турция за военни престъпления срещу сирийските кюрди

Бойци на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия

САЩ поискаха от Турция да предостави информация във връзка със съобщения в медиите, според които формирования на въоръжената сирийска опозиция, действащи с подкрепата на турските сили в северната част на Сирия, може да са извършили военни престъпления срещу цивилни кюрди, предаде ТАСС, позовавайки се на прессъобщение от Пентагона.

"Ние няма да коментираме така наречената вътрешна или разузнавателна информация. Обезпокоени сме от съобщения за това, че подкрепяните от Турция опозиционни сили са могли да участват в нарушение на правата, свързани с въоръжени конфликти, в Североизточна Сирия", се казва в съобщението.

Пентагонът е поискал допълнителна информация от турското правителство, което оказва подкрепа на тези групировки, и е помолил за потвърждение, че Турция ще се стреми да предотвратява нарушения на човешките права.

Възможните военни престъпления и други въпроси, свързани с операцията на турските сили в Северна Сирия, ще бъдат обсъдени по време на започващото днес посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във