Банкеръ Daily

Свят

САЩ отпускат на Украйна още 300 милиона долара военна помощ

Говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби

Пентагонът заяви, че САЩ отпускат допълнителна помощ в сферата на сигурността за 300 милиона долара на украинските въоръжени сили, които защитават страната си от войските на Русия, предадоха световните агенции. Новият пакет включва по-специално ракетни комплекси с лазерно насочване, дронове камикадзета „Суичблейд“, безпилотни самолети „Пума“, системи за борба с дронове, бронирани автомобили, картечници, боеприпаси, комуникационни системи. Предвидени са също търговски услуги за сателитно наблюдение и медицинско оборудване, съобщи говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

По думите му от идването си на власт през януари 2021 г. правителството на американския президент Джо Байдън е отпуснало на Киев над 2,3 милиарда долара военна помощ, а 1,6 милиарда от тази сума – след нахлуването на Русия в Украйна.

Помощта се отпуска в рамките на Инициативата за съдействие за сигурността на Украйна. Това не означава Пентагонът да предостави техника и средства от своите резерви, а предполага, че министерството ще сключи съответните договори с производителите, обясни Кърби. "Съединените щати освен това продължават сътрудничеството със съюзниците и партньорите си с цел търсене и предоставяне на допълнителни възможности на украинската страна“, каза той.

Белият дом също така заяви, че Вашингтон предоставя на Киев оборудване, в случай че Русия използва химически или биологически оръжия в Украйна, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във