Банкеръ Daily

Свят

САЩ отпускат 4,5 млн. долара за "Белите каски" в Сирия

Съдинените щати отпускат 4,5 милиона долара за доброволческата организация "Сирийска гражданска защита", известна като "Белите каски". Във вторник президентът Доналд Тръмп одобри отпускането на допълнителна помощ, съобщи АФП.

"Президентът Тръмп разреши помощта, за да продължи подкрепата на САЩ за важната и високо ценена работа на организацията в Сирия.
Съединените щати насърчават нашите съюзници и партньори да се присъединят към нас в подкрепата ни за "Сирийската гражданска защита" и в усилията ни да защитим цивилни, религиозни и етнически малцинства, и други невинни жертви на сирийския конфликт", се добавя в комюникето. В него се отбелязва, че "Белите каски" са спасили над 115 хиляди души от началото на гражданската война в Сирия", се казва в комюнике на Белия дом.

"Белите каски" са обвинявани от сирийската армия, че подкрепят бунтовниците в зоните, в които извършват спасителните си акции.

Междувременно лидер на "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които са основният елемент в Сирийските демократични сили, и които бяха нападнати от Турция, обяви, че изтеглянето на американските войски от Северна Сирия от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп е "сходно с геноцид", съобщава "Асошиейтед прес".

 "Спрете тези кланета", е казала Илхам Ахмед, която е била вчера във Вашингтон във вторник. Сред тези, с които се е видяла, са били сенатори, които подкрепили двупартийна мярка, санкционираща Турция, докато тя спре инвазията си в Северна Сирия. Двама от подкрепилите мярката са републиканският сенатор от щата Южна Каролина Линдзи Греъм и демократът от щата Мериленд Крис ван Холън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във