Банкеръ Daily

Свят

САЩ отпускат 2 млрд. долара за охрана на Капитолия и Афганистан

Планът предвижда 521 милиона долара за покриване на разходите на Националната гвардия, чиито подразделения охраняват сградата на Конгреса след бунтовете на 6 януари. 

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри в четвъртък  отпускането на  2,1 милиарда долара с 416 гласа „за“, 11 „против“ за защита на Капитолия и Афганистан. 

Средствата са за спешно финансиране за полицията в Капитолия с цел засилване на сигурността след щурма на 6 януари от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, както и за евакуация на афганистанците, които помогнаха на американските сили от страната им след като САЩ изтеглят войските си до 31 август тази година.

Срещата беше излъчена на уебсайта на долната камара на законодателната власт. Законопроектът трябва да бъде подписан за президента Джо Байдън.

Планът предвижда 521 милиона долара за покриване на разходите на Националната гвардия, чиито подразделения охраняват сградата на Конгреса след бунтовете на 6 януари. 300 милиона долара са заделени за подобряване на инфраструктурата, включително инсталирането на нови камери за видеонаблюдение, а със 70 милиона долара ще бъдат вдигнати заплатите на служителите.

Като част от пакета, на Пентагона ще бъдат отпуснати 500 милиона долара за евакуация и временно настаняване на афганистанците, които помогнаха на САЩ. По официални данни става дума за около 18 хиляди души, сред като и преводачи. Голяма част от тях се надяват да получат имигрантски визи за САЩ. На Държавния департамент ще бъдат отпуснати 600 милиона долара, които ще бъдат използвани за обработка на искания за виза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във