Банкеръ Daily

Свят

САЩ отново ще приемат бежанци от 11 високорискови държави

Съединените щати ще възобновят приема на бежанци от 11 държави предимно от Близкия изток и Африка, които бяха определени като високорискови, но с допълнителни проверки, предадоха информационните агенции. 

Официални представители увериха, че националността няма да бъде причина за отказ, но желаещите ще бъдат подлагани на допълнителни проверки.

Департаментът за вътрешна сигурност е завършил 90-дневен процес на преразглеждане на програмата за прием на бежанци в САЩ след консултации с други ведомства и служби. Целта е била да се изключи риск от проникване в САЩ на лица от 11 държави, които заплашват сигурността и благосъстоянието на страната. 

Департаментът за вътрешна сигурност не публикува списък на държавите, но според информации в американски медии в него влизат Египет, Иран, Ирак, Йемен, Северна Корея, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Судан и Южен Судан.

Новите мерки бяха съобщени на пресконференция в центъра "Удроу Уилсън" от министъра за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен. Тя каза, че промените имат за цел да защитят по-добре страната от терористи, престъпници и мошеници.

От 25 октомври, когато влезе в сила 90-дневното преразглеждане на програмата за прием на бежанци, от тези 11 държави в САЩ са били допуснати само 46 души, сочат данни на Държавния департамент, цитирани от Ройтерс.

През всяка от последните три години, бежанци от тези 11 държави са представлявали над 40 процента от общия брой бежанци, допуснати в САЩ.

Администрацията на президента Доналд Тръмп работи за ограничаване на броя на бежанците в САЩ и миналата година подписа четиримесечна забрана на приема на бежанци.

Списъкът на "опасните държави" ще подлежи на преразглеждане на всеки шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във