Банкеръ Daily

Свят

САЩ отменят визите за полски граждани

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че властите в страната му ще отменят визите за граждани на Полша, предаде РИА Новости.

"Правим изключение (от визовите правила) за Полша. Сега работим над структурата. Можете да съобщите на полския народ и на поляците в САщ, че президентът Тръмп е направил това, което никой дълго време не можеше да направи", заяви Тръмп след подписването на Съвместна декларация за засилването на отбранителното сътрудничество между САЩ и Полша.

От полска страна документът бе подписан от президента Анджей Дуда.

Сключването на споразумението би трябвало да доведе до разполагането на още войници на САЩ в Полша.

Военният капацитет на САЩ в Полша, който в момента е около 4500 войници на ротационен принцип, "се очаква да нарасне с приблизително още 1000 души американски военен персонал в краткосрочен план", беше посочено в декларацията.

Според нея двете страни са определили шест места, където ще бъде засилено военното присъствие, и ще обсъдят подходящо място за бронирана бригада.

Декларацията трябваше да бъде подписана в началото на септември във Варшава, но Тръмп отмени своето посещение заради урагана Дориан. През юни Тръмп обеща на Дуда да разположи 1000 американски военни в Полша - стъпка, която Варшава иска за възпиране на евентуална агресия от Русия.

Тръмп похвали своите "прекрасни отношения" с Полша и заяви, че скоро ще посети страната.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във