Банкеръ Daily

Свят

САЩ отменят визите за екипажа на иранския танкер, задържан в Гибралтар

"Грейс 1"

Съединените щати ще отменят визите за членовете на екипажа на иранския петролен танкер, който бе задържан в началото на миналия месец в британската територия Гибралтар за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия и освободен вчера, предаде Асошиейтед прес. 

Държавният департамент даде да се разбере в изявление, че САЩ възнамеряват да прилагат изцяло всички свои санкции срещу иранския износ на петрол въпреки решението на Гибралтар да пусне кораба "Грейс 1".

Танкерът бе задържан по подозрения, че транспортира ирански петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Съединените щати също забраняват такива доставки, припомня АП.

Гибралтар освободи танкера, след като Иран обеща, че превозваният от него петрол няма да бъде оставен в Сирия.

По оценки на властите в британската територия на борда на "Грейс 1" има суров петрол за над 140 милиона долара, съобщи Франс прес.

Държавният департамент на САЩ твърди, че корабът е помагал на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция да заобикаля санкциите. Елитният ирански корпус е обявен от Съединените щати за чуждестранна терористична организация, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във