Банкеръ Daily

Свят

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени от хаотичния завършек на войната в Афганистан. Този война започна през есента на 2001 г. като възмездие за атаките на Ал Каида, разтърсили света и международната политика в началото на века, напомня БТА.

Двайсет години по-късно чувствата на оцелелите, роднините на жертвите и очевидците са все така остри, макар че според някои експерти за днешните млади американци тези събития вече отдавна са в историята, отбелязва Франс прес.

Президентът Байдън ще посети днес със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 г. Както всяка година, там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде днес и в щата Пенсилвания, където се разби самолет, отвлечен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът.

Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във