Банкеръ Daily

Свят

САЩ отбелязват 19 години от атаките на 11 септември

Пандемията беляза и годишнината от нападенията на 11 септември в Съединените щати. 

Вместо голяма церемония на мемориала в Ню Йорк ще звучат предварително направени записи на имената на жертвите. Все пак на мястото на рухналите кули близнаци ще бъдат допуснати близки на загиналите.

Музеят на жертвите на атаките ще бъде отворен за първи път от началото на пандемията, съобщи БНТ.

Президентът Доналд Тръмп и опонентът му, кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън ще отбележат 19-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., като и двамата ще посетят мемориала в Шанксвил в щата Пенсилвания, предаде Асошиейтед прес.

Там преди 19 години се разби един от похитените от група терористи самолети, с които бяха извършени атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Засега не е ясно дали часът на визитите на Тръмп и Байдън на мемориалния комплекс ще съвпадне. Но вероятно за първи път от месеци насам двамата претенденти за президентския пост ще бъдат толкова близо един до друг. 

Заради коронавирусната пандемия церемонията в Шанксвил ще бъде съкратена. Тя ще продължи 20 минути и ще се нарича "Момент за възпоменание". Ще започне в 9,45 източноамериканско време и няма да има основен оратор или музикални изпълнения. Имената на всички пътници и екипаж на разбилия се самолет ще бъдат прочетени на глас на фона на биенето на "камбаните на възпоминанието", се казва в сайта на Националната служба за управление на парковете, която организира проявата.

Говорителят на Белия дом Джуд Диър каза, че президентът и първата дама Мелания ще посетят мястото, за да отдадат почит и да си спомнят за хората, чийто живот беше изгубен на 11 септември 2001 г. За втори път Тръмп ще отбележи годишнината от атентатите с визита в Шанксвил. През 2017 г. и 2019 г. Тръмп посети Пентагона за годишнината.

Днес на възпоменателните церемонии в Ню Йорк пък ще присъстват вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му Карън.

Остатъци от терористичната организация Ал Каида, която извърши нападенията на 11 септември преди 19 години, продължават да действат по света. Сега обаче краят на войната срещу Ал Каида е вече обозрим, пише за в. "Вашингтон пост" Кристофър Милър, директор на американския Национален център за борба с тероризма към Офиса на директора на националното разузнаване на САЩ.

Съединените щати имаха три цели в тази война: да засилят защитата на националните си граници, да преследват враговете си и да спомогнат за способността на съюзниците си да водят борба с тероризма. Успяхме със задачата да направим изключително трудно влизането в САЩ на терористи, имащи намерение да извършват ужасяващи нападения, и засилихме възможностите на съюзниците ни за борба с тероризма, предава БТА. 

Що се отнася до преследването на враговете ни, кампанията за разгром на Ал Каида започна непосредствено след 11 септември, когато САЩ и съюзниците им предприеха действия за атака срещу леговищата на терористите в Афганистан. Ал Каида все още може да насочва хора към извършване на актове на насилие, но вече няма възможност да извършва широкомащабни нападения, отбелязва Милър.

Макар сега да съм директор на Националния център за борба с тероризма и да съм член на разузнавателната общност, аз започнах професионалния си път като войник. Бил съм на мисии в Афганистан и Ирак, изтъква той. Опитът ми като войник и като служител в сферата на отбраната и разузнаването ми позволиха да изуча Ал Каида - нейните силни и слаби страни. Моята сегашна оценка е, че организацията е в криза.

Голям брой от лидерите й бяха елиминирани от САЩ. Единственият й оцелял идеологически лидер е Айман аз Зауахири, заместникът на Осама бин Ладен, който е принуден да се крие и несъмнено да си дава сметка колко е уязвим. Ако има късмет, той ще умре от естествена смърт. В противен случай, дългата ръка на Съединените щати неизбежно ще достигне до него и ще го изправи пред правосъдието, по един или друг начин, категоричен е Милър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във