Банкеръ Daily

Свят

САЩ още не са дали виза на Лавров за сесията на ООН в Ню Йорк

Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да могат външният министър Сергей Лавров и делегацията му да посетят Ню Йорк, за да участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН, но засега не е получила нито една от тях, предаде Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, видяно от Ройтерс, руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя посочва, че това е "обезпокоително", защото през последните няколко месеца Вашингтон "постоянно е отказвал да предостави входни визи" на редица руски делегати за други събития на ООН.

САЩ гледат сериозно на задълженията си като страна домакин на Обединените нации, каза говорител на Държавния департамент и добави, че според американските закони визовите досиета представляват поверителна информация, затова не може да коментира отделни случаи.

Съгласно "споразумението за щабквартирата" на ООН от 1947 г. САЩ като цяло са длъжни да позволяват достъпа до ООН на чужди дипломати. Но според Вашингтон американските власти имат право да отказват визи заради "националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения".

"Всяка година обработваме стотици визи за делегати на Русия за събития на ООН", каза говорителят на Държавния департамент и допълни, че заявките би следвало да се подават възможно най-рано, за да могат да бъдат обработени навреме.

"Това важи в особена степен за Русия заради неоправданите действия, които тя предприе срещу посолството ни в Москва, включващи принудителното отстраняване на местните граждани и на гражданите на трети страни, които работеха в мисията ни, което значително ограничи персонала ѝ, а оттам и възможностите ни за обработка на визи", каза говорителят.

Небензя посочи, че в американското посолство в Москва са подадени необходимите документи.

Засега няма коментар от екипа на Гутериш на руското писмо.

В САЩ за руските дипломати в ООН и гостуващите руски делегации е в сила отдавна въведено ограничение, според което те нямат право да пътуват по-надалеч от 25 мили (40 км) от Ню Йорк без предварително разрешение от Вашингтон.

През февруари Щатите санкционираха Лавров, обвинявайки го, че е "пряко отговорен за непредизвиканата и незаконна руска инвазия в Украйна". Със санкциите се замразяват всякакви негови активи в САЩ и се забранява на американските граждани да встъпват в делови отношения с него.

Петдесет и шестте визи, поискани от Москва, включват и такива за екип дипломати, който трябва да направи приготовленията за участието на Лавров и делегацията му в общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН, която започва на 20 септември.

Небензя добави, че все още не са издадени визи и за журналистите, които ще придружават руския министър, нито за екипажа на самолета му.

В писмото до Гутериш руският постоянен представител в ООН цитира скорошни случаи на визови проблеми, при един от които по думите му руският вътрешен министър Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за среща на високо равнище на полицейските ръководители от Обединените нации.

ООН контактува активно със САЩ по въпроса за визите за делегацията на руския външен министър Сергей Лавров за участието ѝ в общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН, съобщи пресслужбата на генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, цитирана от ТАСС.

Коментарът е направен в отговор на въпрос на ТАСС за проблемите около издаването на визовите документи на делегацията на Лавров.

"Генералният секретар на ООН и други високопоставени представители на организацията остават в тесен контакт със страната домакин и съответните мисии към ООН, включително руската, по въпросите, отнасящи се до споразумението за щабквартирата между САЩ и ООН", посочи пресслужбата. "Активно си взаимодействаме с мисията на САЩ за визите за делегациите на предстоящите събития в щабквартирата на ООН и поддържаме връзка с мисията на САЩ по конкретни случаи, за които ни се обръща внимание. Така постъпваме и в този случай."

Facebook logo
Бъдете с нас и във