Банкеръ Daily

Свят

САЩ одобриха използването на ремдезивир за лечение на Ковид-19

В края на миналата седмица федералните власти в Съединените щати одобриха използването на ремдезивир за пациенти с остро протичане на заболяването от Covid-19. Медикамента се използва в американски болници от началото на годината и в момента производителя е в преговори с лидери по света за доставка на най-нуждаещите се. Това съобщи на брифинг един от лекарите на предна линия в борбата с ковди-19, предаде БНР. 

Новият подход бе специално одобрено с надеждата да се намали времето необходимо за излекуване на пациенти от смъртоносния вирус. Жертвите на Covid-19 в САЩ към момента са над 68 хиляди, а заразените са около милион и двеста хиляди. 

За първи път за пациент с коронавирус в страната бе съобщено през януари. 

"Нашата история в Еверет започна на 20-и януари. Тогава имахме първия потвърден случай на пациент с Covid-19 в нашата община. Веднага бяхме потърсени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които ни посъветваха да приемем пациента за наблюдение". 

Това е доктор Джордж Диаз от Провидънс Риджинал Медикъл Сентър в Еверет в северозападния щат Вашингтон. Диаз е първият лекар в Америка, приел пациент с Covid-19. Пациентът постъпва ден преди да се потвърди първият случай в САЩ. 

"Когато го приехме, той проявяваше типични симптоми на Covid-19 - треска, кашлица, обща отпадналост, имаше и разстройство. Няколко дни по-късно пациентът разви пневмония, задъхваше се и нивата му на кислород бяха ниски. Това ни накара да заподозрем пневмония следствие на Covid-19. От този момент експертите Центровете за контрол и превенция на заболяванията предложиха да използваме ремдезивир".

Медикаментът не е бил използван преди за Covid-19, но е бил тестван сред здрави доброволци по време на кризата с ебола. Тогава лекарството не е било ефективно, но поне се е оказало безопасно. Сега мотивът на лекарите да използват това безопасно вещество се подсилва от изследвания на модели с животни, които показват, че именно този медикамент намалява ефекта на коронавируса. 

"Преди използването на лекарството пациентът бе с висока температура и ниско ниво на кислород. Ден след вливането на лекарство се почувства много по-добре. Температурата му се понижи и не демонстрира странични ефекти. След период от 24 часа нямаше нужда от апарат за кислород".

Ремдезивир е с ограничена употреба, използва се интравенозно и само при тези, които са в болница с остри симптоми като ниско ниво на кислород или нужда от кислород. Извънредното даване на разрешение от Администрацията по храни и лекарства позволява използването на продукта без да има пълна информация за безопасността и ефективността. За доктор Диаз, както и за д-р Антъни Фаучи, един от водещите експерти на президента Доналд Тръмп, ремдезивир има позитивен ефект като значително намалява времето за възстановяване. Клинично тестване, което е започнало в края на февруари, показва, че приемането на лекарството намалява престоя в болница от 15 на 11 дни. 

"Разполагаме с тази терапия и поради факта, че имаме разрешение от федералните власти скоро терапията ще бъде на разположение извън страната. Гилиад работи с местните власти в чужбина за доставяне на този медикамент за онези пациенти, които имат най-голяма нужда. Работата по ваксината обикновено отнема над година, за да се определи безопасността и ефективността. В САЩ вече се провеждат много клинични тестове. Надяваме се, че догодина ще имаме ваксина. Междувременно е важно да намерим терапии за лечение на Covid-19. Редизивир изглежда е медикамент, който действа срещу вируса".

Но в същото време съветът е да подхождаме с внимание към новините за открит цяр за всички при лечението на коронавируса. 

"Който и да е медикамент за лечение на инфекция - било то бактериална или вирусна, трябва да сме сигурни, че тези медикаменти се използват уместно. Широкото и неуместно използване на което и да е лекарство може да доведе до резистентност.. След като федералните власти дадоха разрешение за използване на този медикамент е много важно да го използваме колкото се може по-уместно. За сега се знае, че той е ефективен до известна степен само при тези, които страдат от остра пневмония. Трябва да сме изключително внимателни как използваме това лекарство, защото широкото и неуместно разпространение може да доведе до резистентност както станахме свидетели при лечението на грип".

По време на  брифингa, организиран от международния пресцентър във Вашингтон, д-р Диаз също призова да не сваляме гарда при получаване на информация за действащи продукти на фона на постепенната отмяна на рестрикции в различни точки на света. 

"Това не трябва да се използва като оправдание за хората да казват, че могат да правят каквото искат, защото има лечение. Хората по света трябва да продължат да следват указанията на тези, които се грижат за общественото здраве, които ги съветват за спазване на социална дистанция, защото това е най-ефективното третиране на Covid-19, с което разполагаме засега". 

Кореспондентът на БНР в САЩ е отправил запитване към Гилиад за разговорите за дистрибуция на ремдезивир в чужбина, но към момента не е получил отговор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във