Банкеръ Daily

Свят

САЩ одобриха бързо проследяване за две кандидат-ваксини за Ковид-19

Двама от четирима кандидати за ваксина срещу Covdi-19, разработени от германската компания BioNTech SE и американската Pfizer Inc., бяха одобрени за т.нар. ускорено проследяване от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), съобщиха от компаниите в понеделник.

Ваксините BNT162b1 и BNT162b2 са подложени на клинично изпитание в Германия и САЩ и са получили зелена светлина от FDA въз основа на предварителните данни, които показват обещаващи резултати, предаде БНР.

"Щастливи сме, че получихме от FDA указание за бързо проследяване за двама от нашите кандидати за ваксина, и се радваме да работим в тясно сътрудничество с Американската администрация по храните и лекарствата, заедно с нашия партньор Pfizer, за да се придвижим бързо напред по пътя на клиничното развитие", заяви главният медицински директор на BioNTech.

Преди дни германската фармацевтична компания BioNTech изрази увереност, че до декември ще получи одобрение на своята ваксина срещу коронавирус.

В петък изпълнителният директор на компанията д-р Угур Сахин в интервю за "Уолстрийт джърнъл" заяви, че няколкостотин милиони дози от ваксината, която подготвя в сътрудничество с американската компания Pfizer Inc., могат да бъдат направени още преди да бъде получено одобрение, като се планира да бъдат произведени над един милиард дози до края на 2021 година.

"Нашите ранни данни досега показват, че нашият кандидат за ваксина може да произведе антитела на по-високо ниво от тези, открити при хора, които са се възстановили от инфекция на Covid-19", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във