Банкеръ Daily

Свят

САЩ очакват Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС

Посланикът на Съединените щати в Скопие Кейт Бърнс

На среща с премиера Зоран Заев подчертах, че ценим двустранното си партньорство със Северна Македония и искаме да видим преговори за присъединяване към Европейския съюз възможно най-скоро, заяви посланикът на Съединените щати в Скопие Кейт Бърнс, цитирана от EURACTIV.

“Виждаме положителен път напред и сме доволни от продължаващите преговори от страна на България, така и на Северна Македония, за придвижване на Скопие към присъединяване към ЕС “, коментира посланик Бърнс.

В правителственото изявление се казва, че продължава напредъкът в реформите и борбата с корупцията. Премиерът Заев заяви, че е благодарен за голямата подкрепа на САЩ като ключов стратегически партньор в развитието и демокрацията в страната.

“Стигна се до заключението, че политиките на диалог отварят перспективи за нашата страна и целия регион, а Съединените американски щати, както беше обявено, са загрижени за положителните процеси в региона“, каза премиерът на срещата, като добави, че “ние сме фокусирани върху положителното развитие по отношение на следващата стъпка в европейската интеграция, както и върху развитието на добросъседските отношения с България.“

В същото време обаче в интервю за  македонския сайт  „Фокуспремиерът Заев заяви, че България нарушава откровено 2-ри член от Договора за приятелство и добросъседство между двете държави. 

„Договорите са задължение на двете страни, които ги подписват. По-успешни сме от всяко друго споразумение, постигнато в съвременна Европа. Ето, например, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, за да стигнат до решение. През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически личности и три исторически периода и да ги отбелязваме заедно“, заяви Заев.

Според него историята трябва да се решава двустранно и да се обсъжда от експерти и историци, въпреки че тя е динамична наука и всеки има право на различни възгледи, аргументи и доказателства за тяхната автентичност.

"Очакваме отговорност и от другата страна, тъй като те имат задължение в Договора за непрекъсната подкрепа и съдействие на РС Македония. Ясно заявих, че България откровено нарушава член 2 от Договора. Те винаги изразяват недоволство от прилагането на споразумението, но не бива да забравяме, че страната ни премина през референдум, промяна на Конституцията и след това дойде пандемията“,  обясни премиерът.

Той допълни, че Скопие може и да е подписало документ за обща история с България, но то има такава с целите Балкани.

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на общността преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. По време на срещата бе обсъден напредъкът на преговорите между София и Скопие. 

Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.
 
"Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите", подчерта президентът.

Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във