Банкеръ Daily

Свят

САЩ обвиниха инженер и бизнесмен в шпионаж за Китай

Бивш инженер и китайски бизнесмен са обвинени в САЩ в промишлен шпионаж и заговор за кражба на търговски тайни от компанията "Дженерал електрик" в полза на Китай. Това става ясно от обвинителния акт срещу тях, цитиран от Ройтерс.

Първоначално Сяоцин Чжън, бивш инженер в "Дженерал електрик", който не се признава за виновен, е бил обвинен през август в кражба. По случая сега е обвинен и китайският бизнесмен Чжаоси Чжан. Това е първият път, в който властите в САЩ официално заявяват, че целта е била да се облагодетелства Китай и че китайското правителство е оказвало "финансова и друг вид подкрепа".

Според обвинителния акт Чжън, който работел за "Дженерал електрик пауър енд уотър" в Скенектъди, щата Ню Йорк, е откраднал неуточнен брой електронни файлове с детайли за дизайна на модели, инженерни чертежи и други спецификации, отнасящи се до газовите и парните турбини на компанията. Според прокуратурата той е изпратил по имейла файловете на Чжан, който се намира в Китай.

"Дженерал електрик" заяви, че "от известно време работи по въпроса в тясно сътрудничество с ФБР и кабинета на главния прокурор на САЩ".

Както се твърди, двамата мъже са използвали информацията, за да прокарат свои бизнес интереси в две компании за разработка на турбини - "Ляонин Тяни авиейшън текнолоджи" и "Нанцзин Тяни ави тек". Обвинените знаели, че търговските тайни ще облагодетелстват Китайската народна република.

Според обвинението двамата са получавали финансова и друга подкрепа от китайското правителство чрез двете компании и са координирали действията си с китайските власти.

Чжън и Чжан са подведени официално под съдебна отговорност на 18 април.

Вчера Чжън, бившият служител на "Дженерал електрик", се яви пред съда и заяви, че не се признава за виновен. В момента е на свобода под гаранция. За китайския бизнесмен Чжан се предполага, че е в Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във