Банкеръ Daily

Свят

САЩ обмислят санкции за Русия заради покупката на С-400

Американското правителство разглежда възможност за въвеждане на санкции спрямо Турция във връзка с покупката от Анкара на зенитноракетни системи С-400 от Русия, потвърди днес в разговор с журналисти в Белия дом американският министър на финансите Стивън Мнучин, предаде ТАСС.

Ние проучваме това. Няма да коментирам никакви конкретни решения, но ние проучваме това, посочи Мнучин, отговаряйки на въпроси за възможността за използване от Вашингтон на ограничителни мерки срещу Анкара във връзка с покупката от Турция на С-400. Прилагане на такива санкции е предвидено в приетия от САЩ през 2017 г. закон CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции").

Tурция планира да разположи зенитно-ракетните системи С-400 до пролетта на 2020 г. Това съобщи на 5 септември пред телевизионния канал Россия-24 Дмитрий Шугаев, директор на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество, цитиран от ТАСС.

По думите на Шугаев договорът с Турция се изпълнява, като понастоящем се извършват доставки от втората пратка на С-400. Още няколко седмици и тя ще бъде на мястото, добави Шугаев.

Вторият етап от доставките от Русия на компоненти на системите С-400 стартира на 27 август и според предварителните разчети би следвало да продължи около месец.

Първите доставки в Турция на компоненти на руските зенитно-ракетни системи С-400 започнаха на 12 юли и приключиха на 25 юли.

Според договора Турция очаква да получи от Русия два броя ракетни системи С-400, съставени от четири батареи, по сделката на стойност 2,5 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във