Банкеръ Daily

Свят

САЩ обмислят да наложат санкции на Турция

Съединените щати ще наложат санкции на Турция и ще замразят доставянето на американски изтребители F-35, ако страната пристъпи към придобиването и разполагането на руската система за противоракетна отбрана С-400, заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" американският сенатор Робърт Менендес.

''Няма вероятност да имат F-35. Ще има санкции съгласно закона, които съществуват днес. Това е покупка на голяма част от военното оборудване от Русия и това е санкционираща дейност за всеки в света - включително Турция.'', поясни сенаторът.

Запитан дали САЩ ще обмислят преместването на американските военни бази от Турция в Гърция, ако отношенията между Вашингтон и Анкара продължат да се влошават, Менендес каза, че въпреки че не вярва, че това ще се случи, САЩ ще направят всичко възможно, за да защитят националната сигурност - включително преместване на своите бази.

Американският политик също приветства Сделката от Преспа между Атина и Скопие, отбелязвайки, че тя ще позволи на Гърция да играе важна роля на Балканите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във