Банкеръ Daily

Свят

САЩ обявиха санкции срещу "голям брой терористи", вкл. "Хамас" и иранските гвардейци

Майк Помпео и Стивън Мнучин

САЩ обявиха днес санкции срещу "голям брой терористи и техните поддръжници", включително срещу палестинската групировка "Хамас" и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, предаде Ройтерс. Това става в навечерието на годишнината от терористичните атентати на 11 септември 2001 г.

В списъка са включени 15 лидери, отделни лица и организации, свързани с такива групировки, като "Хамас", "Ал Каида", "Ислямска държава" и Корпуса на гвардейците на ислямската революция, се казва в съобщение на Министерството на финансите на САЩ.

Санкциите се базират на указ на президента Доналд Тръмп от днес, който улеснява правителството да налага санкции срещу лидери на терористични групировки и срещу онези, които обучават и финансират екстремисти, отбелязват ДПА и Ройтерс.

На пресконференция по този повод държавният секретар Майк Помпео и финансовият министър Стивън Мнучин обясниха, че според новите правила една отделна личност не е необходимо да бъде пряко свързана с конкретен терористичен акт, за да бъде включена в санкционен списък. Помпео нарече президентския указ "най-значителното актуализиране на механизма на санкциите за борба срещу тероризма след септември 2001 година".

Facebook logo
Бъдете с нас и във