Банкеръ Daily

Свят

САЩ обявиха още 800 млн. долара военна помощ за Украйна

Правителството на американският президент Джо Байдън обяви днес допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, с което общият размер на отпусната от САЩ досега помощ на страната от началото на руската инвазия, възлезе на над 2,4 млрд. долара, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Пакетът от военна помощ включва артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини, посочи Байдън в изявление след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Според Белия дом американският президент е дал също зелена светлина за доставки на хеликоптери на Украйна.

Целта на тази нова помощ според Вашингтон е да помогне на Украйна да отблъсне голяма руска офанзива в източната част на страната.

Досега САЩ се въздържаха да доставят тежки въоръжения, каквито иска Украйна, смятайки, че така ще изострят още повече напрежението между Вашингтон и Москва с риск американците да бъдат сметнати от Русия за страна участник в конфликта, посочва АФП.

Част от новото военно оборудване, за което САЩ съобщиха вчера, че изпращат в Украйна, ще изисква обучение на украинските сили, заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби, предаде Ройтерс.

"Системите, които вероятно ще изискват допълнително обучение на украинските сили, са гаубиците и противоартилерийският радар, не много сложна за управление система, но не и такава, каквато те имат в инвентара си", заяви той.

Кърби посочи, че Пантагонът се е опитал да се свърже с министъра на отбраната на Русия преди около седмица, но от руска страна не е бил проявен интерес за разговор.

Украинците ще получат 11 хеликоптера Ми-17, първоначално предназначени за Афганистан, 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски снаряда, радари за противодействие на артилерията, 200 бронетранспортьора и 300 допълнителни дронове Суичблейд (Switchblade), посочва Ройтерс.

"Този нов пакет помощи ще съдържа много от високоефективните оръжейни системи, които вече сме предоставили, както и нови възможности, съобразени с по-широкото нападение, което очакваме Русия да предприеме в Източна Украйна", заяви Байдън.
                   
Президентът на САЩ обяви помощта след разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Това е поредният от пакетите помощ от страна на САЩ, чийто общ размер възлиза на 2,6 млрд. долара, отпуснати на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във