Банкеръ Daily

Свят

САЩ обявиха новите санкции срещу Русия и гонят 10 дипломати

САЩ обявиха днес нови финансови санкции срещу Русия и експулсиране на десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в страната през 2020 г., предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън подписа указ, който ще има стратегически и икономически последици за Русия, ако тя продължи или ескалира дестабилизиращите си действия в международен план, съобщи Белият дом.

Сред експулсираните дипломати са петима служители на руските тайни служби, посочва ДПА.

В съответствие с президентския указ, министерството на финансите на САЩ забрани на американски финансови институции да изкупуват пряко новоемитирани суверенни облигации на Русия след 14 юни, отбелязва АФП.

Обект на санкции са 6 руски технологични компании, обвинени в подкрепа на кибердейности на руското разузнаване.

Страните от НАТО изразяват подкрепа за решението на САЩ да наложат финансови санкции на Русия и да експулсират нейни дипломати, се казва в изявление на алианса. В него се посочва още, че страните от НАТО предприемат индивидуални и колективни мерки за укрепване на колективната сигурност на алианса.

Днес съюзниците от НАТО призоваха Русия незабавно да спре с дестабилизиращото си поведение и да спазва своите международни задължения, както те правят, включително съществуващите споразумения и ангажименти по въпросите за контрол на оръжията, разоръжаването и неразпространението на оръжия.

Страните от алианса поискаха още от Русия да сложи край на провокациите и незабавно да пристъпи към намаляване на напрежението по границата с Украйна, както и в Крим - незаконно анексирана от нея украинска територия.

Русия заяви, че отговор на обявените днес от САЩ нови санкции срещу нея е неизбежен. Американският посланик в Москва бе извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", предупреди говорителката на руското външно министрество Мария Захарова.

Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата. Отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ. Новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им, каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във