Банкеръ Daily

Свят

САЩ обезпокоени от плановете на Турция за изпитания на С-400

САЩ са дълбоко разтревожени от информацията за планове на Турция скоро да извърши изпитания на руските ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, заяви за ТАСС представител на Държавния департамент.

"Запознати сме с тези информации. Продължаваме категорично да възразяваме срещу купуването от Турция на зенитни ракетни системи С-400 и сме дълбоко разтревожени от съобщенията, че Турция продължава усилията си да въведе в експлоатация С-400", каза той. 

"Прекратяването от нас на участието на Турция в програмата Ф-35 в отговор на придобиването на С-400 показва сериозността, с която администрацията подхожда към този въпрос. Продължаваме да подчертаваме на най-високо равнище, че покупката на С-400 е най-важното препятствие в двустранните отношения и вътре в НАТО, както и че има риск от потенциални санкции в рамките на американския Закон за противодействие чрез санкции на противниците на Америка", добави американският дипломат.

"Уверени сме, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и висшите представители на неговото правителство разбират нашата позиция", добави той.

Турският вестник "Йени акит" писа вчера, че Турция може в скоро време да проведе изпитания на руските зенитно-ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие и помести видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

"Йени акит" свързва също прехвърлянето на С-400 със съобщението на властите за затваряне на въздушното пространство над град Синоп, което може да е разпоредено във връзка с готвените изпитания.

Русия и Турция сключиха договор през 2017 г. за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, като първият комплект беше доставен в Турция през август 2019 г. Така Турция стана първата членка на НАТО, която купи от Русия тези системи, а решението й предизвика остра реакция от страна на САЩ и алианса като цяло, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във