Банкеръ Daily

Свят

САЩ обещават на ЕС пълна прозрачност на преговорите си с Русия

Съединените щати обещаха на европейските си съюзници пълна прозрачност и солидарност във връзка с предстоящите преговори с Русия заради напрежението около Украйна, предаде ДПА.

Диалогът между Вашингтон и Москва ще се съсредоточи върху общите цели, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Той подчерта, че американската страна ще се придържа към принципа "нищо за тях без тях", визирайки европейските съюзници.

"Диалогът за стратегическа стабилност" ще бъде в двустранен формат, уточни говорителят на Държавния департамент. В същото време той отбеляза, че САЩ винаги са информирали напълно своите съюзници след предишни срещи с Русия.

Нед Прайс подчерта, че НАТО е единен като съюз в позицията си, че Русия ще понесе последици, ако нападне Украйна, но и в своето желание да води принципна дипломация с нея.

Представители на САЩ и Русия планират да се срещнат в Женева на 10 януари, за да обсъдят напрежението около Украйна и поисканите от Русия гаранции за сигурност. Западът вече отхвърли като нереалистични редица от поставените от Москва условия, например НАТО изрично да обещае, че няма да се разширява на изток.

"Руснаците знаят много добре, че някои неща в тези предложения ще са неприемливи за Съединените щати и за нашите европейски съюзници и партньори", потвърди говорителят на Държавния департамент. В същото време той добави, че Вашингтон иска да разбере дали има "някакъв потенциал за диалог и разговори".

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди американският самолетоносач "Хари Труман" и придружаващите го военни кораби да останат в Средиземно море, вместо да се придвижват към Близкия изток. Решението беше взето в момент, когато има тревога заради струпването на руски войски до украинската граница.

Служител от областта на отбраната каза, че промяната в плановете за придвижването на самолетоносача и петте придружаващи го кораба отразява необходимостта от постоянно присъствие в Европа. Това е нужно, за да бъдат успокоени американските съюзници и партньори в региона, заяви източникът, пожелал анонимност.

"Хари Труман" пристигна в Средиземно море на 14 декември и се предвиждаше да продължи към региона на Персийския залив.

Американският президент Джо Байдън пък отговори на въпрос дали ще се срещне с руския лидер Владимир Путин на 10 януари, като каза "ще видим".

Белият дом не отговори на запитване дали в своя коментар Байдън е имал предвид преговорите по сигурността на по-ниско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във