Банкеръ Daily

Свят

САЩ обещаха да подкрепят Украйна срещу Русия

Антъни Бликен

Съединените щати  обещаха да подкрепят Украйна срещу Русия. В сряда американският държавен секретар Антъни Блинкен изрази подкрепата на  за Украйна в телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, съобщава Ройтерс.

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че изпраща подкрепления и тежко въоръжение на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва твърди, че оказва единствено политическа и хуманитарна помощ на сепаратистите. Освен това подчертава, че изпратените в този регион войници са доброволци.

"Вашингтон подкрепя Украйна и усилията й да брани териториалната си цялост на фона на продължаващата руска агресия", каза Бликен и изрази безпокойството си във връзка продължаващите сблъсъци в Източна Украйна и поднесе съболезнованията си за неотдавнашната смърт на четирима украински войници.

Украинските въоръжени сили заявиха миналата седмица, че четирима украински войници са били убити при обстрел от руски сили в Донбас. Началникът на генералния щаб на украинската армия Руслан Хомчак заяви във вторник, че Русия засилва военното си присъствие по границата си с Украйна, което представлява заплаха за украинската сигурност. Русия отрича тези обвинения и подчертава, че украинското правителството може би цели да възобнови конфликта с проруските сепаратисти.

Киев и Мосва са в конфликт, след като Русия анексира през 2014 г. украинския полуостров Крим. Киев също така обвинява Москва, че оказва помощ на проруските сепаратисти в рамките на конфликта в Източна Украйна, който според украинските власти е отнел живота на около 14 хиляди души.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във