Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Нямаме нищо общо с протестите в Русия

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник в интервю за NBC, че страната му няма нищо общо с митингите в Русия.

"Руското правителство греши силно, ако смята, че това е свързано с нас. То е свързано с тях. С правителството в Москва", каза той и допълни, че преглежда ситуацията, свързана с Алексей Навални в контекста на други аспекти на отношенията с Москва.

По-рано руското външно министерство осъди намесата на САЩ във вътрешните работи на страната. Според Кремъл посолството на Съедините щати в Москва е "наляло масло в огъня" чрез свое изявление, в което се казва, че "всеки трябва да има право да изрази позицията си".

Забранени от полицията протести се проведоха на 23 и 31 януари в Москва и редица други големи градове на Руската федерация. Съобщава се, че полицията е употребила сила срещу демонстрантите, а хиляди са задържани. 

Коментирайки протестите, Блинкен написа на страницата си в Tуитър, че САЩ за втора поредна седмица осъждат използването на сурова тактика от руските власти срещу мирни демонстранти и журналисти. Той призова за освобождаването на "тези, които бяха задържани за защита на правата си, включително Алексей Навални“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във