Банкеръ Daily

Свят

САЩ няма да завършат извеждането на войските от Афганистан в близките дни

Излизането на американските войски от Афганистан няма да завърши в близкие няколко дни, въпреки сообщенията в пресата по тази тема. Това заяви пред журналисти в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън.

При искане на повече уточнание дали действително извеждането на войските на САЩ от Афганистан ще завърши в близкие дни, американският лидер отговорил отрицателно. "Ние се движим точно  по графика, намираме се в този точка, където и разчитахме да бъдем към настоящия момент в плана за извеждане на американския военен контингент от Афганистан", е казал Байдън.

"Аз просто исках да гарантирам наличието на достатъчно пространство за маневри", отбелязва президентът на САЩ. По неговите думи, "някои сили (США) ще останат (в Афганистан)". "Става дума за рационален подход към извеждането на войските заедно с нашите съюзници. Нищо необичйно няма", подчертава Байдън.

Президентът Байдън не пожела да даде пряк отговор на въпрос за това, счита  ли той, че има опасност да падне правителството на Афганистан след предстоящото излизане на американските войски от страната. 

"Вижте, ние водим тази война вече 20 години. 20 години. Аз съм се срещал с премиера на Афганистан и тук, и в Белия дом, и в Овалния кабинет. Мисля, че управляващите имат потенциал, който им позволява да поддържат правителството", е отговорил Байдън, имайки в предвид преговорите ненеотдавна  във Вашингтон с президента на Афганистан Ашраф Гани и шефът на афганистанския Висш съвет по национално помирение Абдул Абдул.

Заедно с това Байдън набляга на това, че на властите в Кабул ще им се наложи да водят "в перспектива повече преговори" с представителите на радикалното движение наталибаните. "Но аз съм обезпокоен от това, че ще им се наложи да се занимават с вътрешни въпроси, за да си обезпечат такава поддръжка, която им е необходима в мащаба на цялата страна, за да съхранят правителството", признава президентът на САЩ.

Освен това, тойй подчертава, че, по негово мнение, задачата да не се допусне преминаването на Кабул под контрола на талибаните трябва да се решава от  афганистанските власти, а не от Съединените щати. "Ние (САЩ) сме изработили своя "хоризонт" за военно вмешателство в по-нататъшното развитие на събитията в Афганистан в случай на необходимост. И ние можем да бъдем "добавената стоъност". Но афганистанците ще трябва да бъдт  в състояние да могат да правят това сами, използвайки наличните в тях военно-въздушни сили, които  ние им помогаме да поддържат", заявява Байдън.

На други въпроси за Афганистан той отказал да отговаря.

 

"Вечната война"

Байдън обяви на 14 април, че е взел решение да заверши операцията в Афганистан, която е станала най-продължителната военна кампаниа в чужбина вамериканската история. Тази война САЩ започнаха през октомври 2001 година. Както казал тогава ръководителят на администрацията на САЩ, "настъпи време да сложим край на вечната война".

Извеждането на американските войски започна през май. Предполага се, че военният контингент на САЩ ще напусне Афганистан до 11 септември. В пика на операцията на САЩ през 2010-2013 година числеността на западните сили в Афганистан вадвишаваше 150 хил. човека. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяхя изведени от Афганистан през 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във