Банкеръ Daily

Свят

САЩ няма да вадят Судан от списъка на държави - спонсори на тероризма

Съединените щати няма да премахнат Судан от списъка с държави спонсори на тероризма, докато ръководството и политиките на страната не се променят и военните не сдадат властта. Това заяви вчера официален представител на САЩ, цитиран от Ройтерс

"Ще бъдем готови да разгледаме премахването на Судан от списъка на държавите, спонсориращи тероризма, ако има значителна промяна в ръководството и политиките на страната", заяви представителят на Държавния департамент.

Правителството на Тръмп преустанови преговорите за нормализиране на отношенията със Судан, след като миналата седмица военните свалиха ветерана автократ Омар Башир и заявиха, че поемат контрола за две години, след което ще свикат избори.

Този ход бе отхвърлен протестиращите по улиците, които седмици наред оказваха натиск върху Башир да се оттегли и призоваха

военните да предадат властта на цивилни.

Судан бе определен за държава спонсор на тероризма през 1993 г., по времето бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Това прекъсна достъпа на Судан до финансовите пазари и задуши икономиката на африканската страна.

Вашингтон отмени 20-годишно търговско ембарго срещу Судан през 2017 г. и бе в процес на обсъждане за премахването му от американския черен списък,

Но след като военните извършиха преврат на 11 април, американското правителство отмени следващия кръг от преговорите, насрочен за края на април.

"Важно е да се уважава волята на хората и да бъде дадена възможност на суданския народ за мирен преход", заяви официалният представител, добавяйки, че в този момент изваждането от списъка е "извън въпрос" и ограниченията остават в сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във