Банкеръ Daily

Свят

САЩ "няма да отстъпят нито педя" в тихоокеанския регион

Марк Еспър

САЩ имат отговорност да водят в тихоокеанския регион и "няма да отстъпят нито педя" на други страни, които смятат, че тяхната политическа система е по-добра, каза американският министър на отбраната Марк Еспър в изявление, от което се подразбираше, че говори за Китай, предаде Ройтерс.

Еспър каза по време на посещение в Хавай, че САЩ се надяват да работят с Китай, за да го накарат да уважава основания на правила международен ред, въпреки че Пекин следва курс на агресивна военна модернизация.

Той заяви, че Китай е нарушавал обещанията си да спазва международното право, правила и норми и иска да разпростира своята сила по света.

"За да осъществява дневния ред на Китайската комунистическа партия (ККП), Народноосвободителната армия (НОА) продължава да преследва агресивен план за модернизация, за да постигне армия от световна класа до средата на века", каза Еспър.

"Това несъмнено ще включва провокативното поведение на НОА в Южнокитайско и Източнокитайско море, както и на всяко друго място, което китайското правителство разглежда като важно за своите интереси", заяви той.

Но макар че САЩ се стремят да възпират Китай, те също така искат и се надяват "да продължат да работят с Народна република Китай, за да я върнат към траектория, която е в по-голямо съответствие с основания на правила международен ред", каза Еспър.

Той определи региона на Индийския и Тихия океан като епицентър на "голяма силова надпревара с Китай", но добави, че Китай, наред с Русия, вече има световно присъствие и САЩ трябва да могат да взаимодействат с тях на глобално ниво.

"САЩ имат отговорност да водят. Ние от доста дълго време сме тихоокеанска страна, индо-тихоокеанска страна", каза Еспър преди пътуване в региона.

"Няма да отстъпим този регион, нито педя земя . . . на друга страна, която и да е друга страна, смятаща, че нейната форма на управление, нейните възгледи за правата на човека, нейните възгледи за суверенитета, нейните възгледи за свободата на медиите, свободата на вероизповедание, свободата на събиране, всички тези неща са някак по-добри от това, което споделят много от нас", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във