Банкеръ Daily

Свят

САЩ "не възразяват" Полша да даде изтребители на Украйна

Дженифър Саки (АФП)

САЩ нито пречат, или блокират, или обезкуражават Полша да прати изтребители от съветско време на Украйна. Това заяви на редовния си брифинг говорителката на Белия дом Джен Саки, предадоха канадската медия "Глоубъл нюз"  и американската медия Пи Би Ес.

"Ние работим с Полша над този въпрос и се консултираме по този повод с останалите наши съюзници от НАТО. Това е суверенно решение, което ще трябва да вземе Полша. Ние никак не възразяваме срещу това Полша да предаде на Украйна самолети", заяви Саки. Тя обаче допълни, че в тази връзка съществуват редица трудни практически въпроси, касаещи как тази техника ще може да бъде доставена на Украйна, откъде ще излетят самолетите, къде ще се приземят те и ако самолетите излетят от авиобаза в Полша, която е и авиобаза на НАТО, дали това ще е обстоятелство, създаващо заплаха. "Полша е суверенна страна, те взимат своите собствени решения. Нещата не са толкова лесни, като да можеш просто да преместиш самолетите", допълни Саки.

От своя страна говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че американското военно ведомство заедно с други министерства обсъжда в това число и въпроса дали ще могат САЩ да предоставят на свои съюзници, като Полша, нови самолети в замяна на стари съветски, които биха могли да бъдат пратени в Украйна. Кърби каза, че засега не е взето никакво решение в САЩ. Дори от полска страна не е взето никакво решение, добави той. 

Американски представители поискаха от президента Джо Байдън да улесни изпращането на изтребители от Полша и други страни от Източна Европа и НАТО за Украйна, предаде Ройтерс.

Председателят на Комисията по външна политика в Сената Боб Менендес изпрати писмо до държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с искане Вашингтон да се ангажира да замени всяка дарена машина с модерен самолет чрез облекчено финансиране и заеми, както и чрез субсидирани цени.

Говорител на Държавния департамент заяви, че ведомството работи с полската страна и провежда консултации със съюзниците в НАТО, но подчерта, че решенията на отделните държави са суверенни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във