Банкеръ Daily

Свят

САЩ не са решили дали да дават "Пейтриът" на Турция

Администрацията на САЩ засега не е взела решение по искането на Анкара за временно разполагане на американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът" в Турция въпреки недоволството на Анкара, потвърди вчера представител на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ на среща с чуждестранни журналисти във Вашингтон, отговаряйки на въпрос на кореспондента на ТАСС.

Според американските медии Турция иска САЩ да разположат две батареи "Пейтриът" на южната й граница заради изострянето на напрежението в съседната сирийска провинция Идлиб. По-рано представител на американската администрация съобщи за ТАСС, че става дума за временно разполагане на американските системи на турска територия, а не за продажба на подобно въоръжение на Анкара. 

По неофициални данни искането на Турция е било отправено преди две седмици чрез американския специален представител за Сирия Джеймс Джефри. В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че "в момента няма никакви зенитно-ракетни системи Пейтриът", които Вашингтон бил готов да предостави на Анкара. Освен това Ердоган каза, че въпреки обещанията си САЩ не са оказали на Турция "никаква подкрепа" за нейната позиция във връзка със ситуацията в Идлиб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във