Банкеръ Daily

Свят

САЩ не са преустановили обучението на турски пилоти за Ф-35

Съединените щати не са преустановили обучението на турски военни пилоти за работа с изтребители Ф-35 независимо от намеренията на Анкара да се сдобие с руска система за противовъздушна отбрана С-400, предаде ТАСС. Това каза министърът на военновъздушните сили на САЩ Хедър Уилсън пред група журналисти, сред които кореспондент на агенцията.

"Продължаваме да тренираме турски пилоти на авиобазата Люк", посочи тя.

Миналата година САЩ предадоха на Турция първите два от общо сто изтребители Ф-35, с които страната планира да се сдобие в близките години. Те се намират в базата Люк в щата Аризона, където турски пилоти и технически персонал се обучават за експлоатация на самолетите.

Турция очаква още през юли доставката на С-400, но тази сделка с Русия силно обтяга отношенията й със САЩ. Според Вашингтон системите С-400 ще компрометират сигурността на произвежданите от Локхийд Мартин изтребители Ф-35.

Анкара е партньор в програмата за производството на изтребителите. САЩ обаче заявяват, че няма да позволят Ф-35 да действат заедно с руската отбранителна система и предупреждават, че може да изключат Турция от проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във