Банкеръ Daily

Свят

САЩ не подновяват визите на 24 руски дипломати

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов съобщи, че САЩ са поискали 24 руски дипломати да напуснат страната до 3 септември, след като визите им са изтекли, предаде Ройтерс.

В интервюто за списание "Нешънъл интерест" Антонов не уточнява дали американското искане е породено от някакъв конкретен спор.

"Почти всички от тях ще си тръгнат без да бъдат заменени, защото Вашингтон внезапно затегна процедурите за издаване на визи", посочва той пред изданието.

"Руският посланик в САЩ представя неточно случая с 24 руски дипломати в САЩ с изтекли визи", заявиха от американския Държавен департамент, предаде Ройтерс.

"Руските дипломати могат да поискат от американските власти визите им да бъдат удължени, като всяка молба ще се разглежда индивидуално", заяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Москва и Вашингтон отдавна имат разногласия по редица въпроси. Отношенията се обтегнаха още повече, след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята, че руският президент Владимир Путин е убиец, припомня Ройтерс.

Донякъде напрежението намаля, след като Байдън се срещна с Путин на 16 юни за разговори, които дори доведоха до връщане на част от парите на чуждестранните инвеститори в руски държавни ценни книжа.

"Надяваме се здравият разум да надделее и да можем да нормализираме живота на руските и американските дипломати в САЩ и Русия на принципа на реципрочността", каза Антонов.

Той допълни, че се надява и започнатият наскоро диалог между Русия и САЩ по въпросите на киберсигурността да продължи.

"Като вариант можем да дебатираме от киберзаплахите до контрола на въоръжаването и така нататък", каза руският посланик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във