Банкеръ Daily

Свят

САЩ не подновяват лиценза на Русия да плаща по ценните си книжа

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

САЩ няма да продължат действието на генералния лиценз, който изтича в сряда и позволява на Русия да извършва плащания към държателите на руски държавни ценни книжа в САЩ, съобщиха световните агенции.

Това би могло да доближи Русия до обявяването на дефолт по външния дълг в резултат на натиска на Вашингтон след руската инвазия в Украйна, коментира Ройтерс.

Американското министерство на финансите обяви на страницата си в интернет във вторник, че няма да удължи лиценза, който изтича в полунощ (в 7 ч. днес сутрин българско време). Досега лицензът позволяваше на Москва да извършва плащания по дълга си и да избегне дефолт.

Русия има да извърши почти 2 млрд. долара плащания по държавните си ценни книжа до края на годината.

В петък Москва извърши предсрочни плащания по две свои дългови емисии – едната деноминирана в евро, а другата в долари – една седмица преди падежа.

Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж на 23 юни, съобщава Асошиейтед прес. Както и останалите руски държавни ценни книжа, и тези имат гратисен период от 30 дни, което означава, че Русия ще обяви дефолт в края на юли, освен при слабо вероятния вариант войната в Украйна да завърши по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във