Банкеръ Daily

Свят

САЩ не подкрепят ваксинационните паспорти

Според университета „Джонс Хопкинс“ САЩ е най-засегнатата в света страна от коронавируса с повече от 550 000 смъртни случаи и близо 31 милиона заболели. Въпреки това Белият дом изключва възможността да бъдат изисквани задължителни ваксинационни паспорти, предаде БНР.

Задължителни ваксинационни паспорти за Covid-19 биха нарушили правата на гражданите за защита на личните им данни и според мнозина подобни действия биха били дискриминационни.

САЩ заявяват, че няма да подкрепят система, която изисква американците да имат такова удостоверение.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че няма да има изискване за федерална ваксинационна база данни и изискване на федерално ниво на документ за задължително ваксиниране.

На идеята за подобен сертификат остро се противопоставят и консерваторите, които твърдят, че гражданските свободи са изложени на риск.

Републиканецът Рон ДеСантис, губернатор на Флорида, миналата седмица забрани издаването на всякакъв вид сертификати за ваксини, а във вторник тексаският му колега Грег Абът също подписа подобна разпоредба, с която забрани на всяка финансирана от държавата организация да изисква документ за ваксиниране. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във