Банкеръ Daily

Свят

САЩ настояха Белград и Прищина да запазят спокойствие

В понеделник сръбският президент Александър Вучич заяви, обвини косовските власти в нарушаване на всички споразумения за свобода на движение.

САЩ настояват Сърбия и Косово да запазят спокойствие и да се въздържат от едностранни действия. 

Пратеникът на Съединените щати в Прищина Никълъс Джакоби се срещна в четвъртък с премиера на Косово Албин Курти, за да обсъдят последните събития в северната част на страната след въвеждането на реципрочност за номерата на автомобилите, което предизвика протести сред местното сръбско население. 

Наскоро специални части на косовската полиция започнаха да конфискуват регистрационни табели на превозни средства с номера от Централна Сърбия. Властите в Прищина съобщиха, че колите със сръбска регистрация трябва да платят пет евро за временни номера, които ще важат 60 дни.

Джакоби написа в Туитър, че по време на тази среща е обсъдена важността на възобновяването на диалога с посредничеството на ЕС за разрешаване на въпроса с регистрационните номера и други въпроси.

„Необходими са незабавни стъпки за деескалация на напрежението. Действията могат да имат непредвидени последици, които да повлияят неблагоприятно върху ежедневието на гражданите“, написа Джакоби. 

В понеделник сръбският президент Александър Вучич заяви, обвини косовските власти в нарушаване на всички споразумения за свобода на движение, като добави, че вярва, че самият ЕС не е насърчавал Прищина да замени сръбските с косовски регистрационни номера.

Президентът каза още, че е сигурен, че пратеникът на ЕС в диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел „по никакъв начин не са насърчавали подобни решения, напротив“. 

Косовският премиер Албин Курти коментира, че нищо нередно не се е случило. 

Курти настоя, че новите мерки „не са насочени срещу сръбската общност“. „Днес не се случва нищо извънредно или дискриминационно. Тъкмо започваме да прилагаме споразумение, за което Сърбия и Европейският съюз са се съгласили“, каза Курти пред депутатите на заседанието на парламента в понеделник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във