Банкеръ Daily

Свят

САЩ наложиха санкции на турски министри заради ареста на пастор

Андрю Брънсън

САЩ обявиха снощи въвеждането на санкции срещу министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Турция, предадоха световните агенции. Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу се въвеждат заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации.

"Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест.

Вашингтон обвинява санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора.

Турция осъди наложените санкции и призова САЩ да отменят "това погрешно  решение", като в противен случай заплаши с ответни мерки. 

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", каза турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ДПА. То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА. Той написа в Туитър, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Facebook logo
Бъдете с нас и във