Банкеръ Daily

Свят

САЩ наложиха санкции на 17 саудитци заради убийството на журналиста Кашоги

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 17 саудитски правителствени служители заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия месец. 

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите ще санкционира Сауд ал-Кахтани - старши служител на саудитското правителство, който е обвинен, че е част от планирането и изпълнението на операцията, довела до смъртта на журналиста. Наред с него ще бъдат наложени мерки спрямо други официални лица, участвали в заговора.

"Саудитските представители, които санкционираме, са замесени в отвратителното убийство. Тези лица са помагали и брутално са ликвидирали журналист, който е живял и работил в Съединените щати и трябва да понесат последствия за своите действия", заяви в специално изявление финансовият министър Стивън Мнучин.

По думите му Вашингтон продължава да работи усърдно, за да установи всички факти около престъплението и ще потърси отговорност от всеки, който е бил замесен. 

"Искаме справедливост за семейството на убития журналист", допълни Мнучин.

Според него правителството на Саудитска Арабия трябва да предприеме подходящите стъпки, за да сложи край на всяко преследване на политически дисиденти или журналисти.

Санкциите на САЩ означават, че цялата недвижима собственост на  американска територия или дялове в имущество на въпросните длъжностни лица са под възбрана, а на американските граждани е забранено да извършват сделки със заподозрените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във