Банкеръ Daily

Свят

САЩ наложи санкции на фирмите, ангажирани със "Северен поток 2"

Сенатът на САЩ наложи санкции на компаниите, които прокарват руския газопровод “Северен поток-2”, съобщиха световните агенции. Мярката беше приета с 86 на 8 гласа и се очаква да бъде подписана от президента Тръмп. Целта й е да блокира завършването на газопровода, който е 80 % изграден.

Санкциите предвиждат откази в издаването на американски визи и замразяване на американските активи на онези предприемачи и компании, които участват в строителството на газопровода. Мярката е част от Закона за разходите за отбрана на САЩ.

Освен руският гигант "Газпром", водещите компании, ангажирани с проекта са френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

Европейската комисия измени енергийната си директива през април, а документът влезе в сила на 23 май. Новите разпоредби забраняват компания от страна извън ЕС да е едновременно и производител, и доставчик на природен газ за европейския пазар. Тези изисквания засягат "Северен поток 2", защото "Газпром" е собственик и на подводния тръбопровод с дължина 1225 км, и на синьото гориво, което ще бъде транспортирано по него. 

Строителството на газопровода не може да бъде засегнато, тъй като новата директива още не е въведена в съответните национални законодателства. Но според енергийни експерти в крайна сметка измененият правилник може да затрудни експлоатацията на "Северен поток 2", чрез който ще се доставят 55 млрд. куб. м природен газ до Германия годишно - двойно повече от сегашния внос от Русия. 

Германия взе мерки, като прие закон, който позволява на Берлин да заобиколи новите европейски изисквания за газовата инфраструктура.

Засега Москва и Берлин не изпитват притеснения около проекта, особено след като в края на миналия месец Дания издаде разрешително за изграждането му през нейната Изключителна икономическа зона, югоизточно от Борнхолм. 

Първоначалният график предвижда "Северен поток 2" да заработи до края на тази година, когато изтича споразумението за транзита на руски газ през Украйна - основният маршрут за износ в Европа.

Украйна в момента печели между 2 и 3 милиарда долара годишно от транзитни такси. Това е значителна сума за местната икономика. Москва се опитва да пренасочи доставките и да заобиколи Украйна чрез морски газопроводи. Това се случва на фона на влошените отношения между Русия и Украйна след анексирането на Крим през 2014 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във