Банкеръ Daily

Свят

САЩ може и да не използват ваксината на "АстраЗенека"

На САЩ може и да не се наложи да ползват ваксината срещу коронавируса на "АстраЗенека", дори да бъде одобрена от американския здравен регулатор, заяви главният американски инфекционист Антъни Фаучи, цитиран от Ройтерс.

Фаучи каза, че САЩ са сключили достатъчно договори с други производители на ваксини за имунизиране на цялото си население.

Все още не е решено дали ваксината на "АстраЗенека" да бъде използвана, каза Фаучи и допълни, че спорен него страната вече има достатъчно ваксини за покриване на всички нужди, без да се използва "АстраЗенека".

През март в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са се запасили с десетки милиони дози от препарата на "АстраЗенека", но въпреки че още не могат да ги използват, тъй като ваксината не е одобрена, не се съгласяват да ги пренасочат към десетки държави, където тя вече получи разрешение за ползване.

Британският здравен регулатор съобщи вчера, че са установени 30 случая на рядка поява на кръвни съсиреци след прилагане на ковид ваксината на АстраЗенека, с 25 повече от предишното съобщение, предаде Ройтерс.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти посочи, че не е получавала съобщения за образуване на тромби след използване на ваксината на ПфайзерБионтех.

Припомняме, че Медицинският регулатор в Германия съобщи преди дни, че е получил данни за 21 случая с необичайни тромби у хора, ваксинирани наскоро с препарата на "АстраЗенека" срещу Covid-19. В имейл на Института "Паул Ерлих" до Асошиейтед прес се казва, че седем души с тромби са починали.

Появата на необичайна форма тромби в главата накара няколко европейски държави временно да спрат по-рано този месец употребата на препарата на "АстраЗенека" срещу коронавируса. Мнозина от тях обаче подновиха отново ваксинацията с препарата. 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) тази седмица съобщи, че продължава проверката на редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека".

Причинната връзка между ваксината и тромбозите не е доказана, но е възможна и проверката продължава, се посочва в съобщението.

Препоръчва се хората, получили от тази ваксина и които имат съмнения за образуването на съсиреци и други странични въздействия от препарата, описани в листовката, незабавно да се обърнат към лекар.

Допълва се, че засега не е установена връзка между опасните последици от ваксината и възрастта, пола или предишните заболявания на ваксинираните.

От ЕМА отново повтарят, че ползите от ваксината са повече от вредите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във