Банкеръ Daily

Свят

САЩ може да изпратят армия в Сирия

Джеймс Матис

Пентагонът може да препоръча Съединените щати да разположат за първи път редовни въоръжени сили в Сирия, за да воюват с "Ислямска държава", съобщи Си Ен Ен.

"Възможно е конвенционални сили да се появят в Сирия в някакъв момент", споделил пред телевизията представител на военното ведомство. Той обаче подчертал, че крайното решение е в ръцете на президента Доналд Тръмп. Държавният глава е дал нареждане на министъра на отбраната Джеймс Матис до края на месеца да изготви предложение за начин, по който да се води борбата срещу ислямистите.

Ако бъде прието такова решение, то значително ще промени характера на американските операции в Сирия. Сега там действа само малък контингент, състоящ се от представители на специалните сили, чиято задача е да обучават и подпомагат на място борещите се срещу "Ислямска държава". Представителите на Пентагона обаче определят въпроса за изпращане на сухопътни войски като дискусионен и отказват да дадат информация дали е отправено официално предложение, информира Си Ен Ен. Каква би била точната им мисия, също не е ясно. Вероятно една от техните цели ще е да не позволят на местните кюрдски сили да застрашават турските интереси.

Предишният президент Барак Обама беше против изпращането на място на военни подразделения заради съпроводените с това рискове. Така че, ако предложението бъде одобрено от хората на Тръмп, ще станем свидетели на фундаментална промяна, посочва телевизията.

Показателни за намеренията на новата администрация са думите на кандидатстващия да оглави Пентагона генерал Джеймс Матис  по време на неговото изслушване в Сената. "Смятам, че трябва да се отиде там колкото може по-скоро и да се проведе ускорена кампания", изтъкна Матис.

Успоредно с идеята за изпращане на армия в Сирия се обсъжда и промяна в начина, по който функционират американските сили в Ирак. Администрацията на Обама установи лимит върху числеността на войниците, които едновременно могат да се намират на територията на страната и в момента той възлиза на 5262-ма души. Очаква се от Тръмп да бъде поискано да премахне тези ограничения, така че да могат да бъдат изпращани цялостни военни части. Разбира се, за целта ще е нужно и съгласието на иракското правителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във