Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Китай заплашва сигурността в тихоокеанския район

Китай заплашва суверенитета на малки тихоокеански острови и подкопава стабилността в региона, заяви американският адмирал Филип Дейвидсън, предаде Ройтерс, като отбелязва, че тези коментари вероятно ще засилят напрежението между Вашингтон и Пекин.

Отношенията между САЩ и Китайската народна република се подобриха миналия месец с подписването на търговско споразумение, което успокои 18-месечния търговски конфликт, но известно напрежение се запазва. 

Адмирал Филип Дейвидсън, командир на американското Индийско-тихоокеанско командване, заяви че САЩ "правят всичко", за да попречат на влиянието на Китай в Тихоокеанския регион, включително "прекалените му териториални претенции, дипломация, водеща до дългови капани, нарушения на международни споразумения, кражба на интелектуална собственост, сплашване с военна сила и чиста корупция".

"Китайската комунистическа партия иска да контролира потока на търговията, финансите, комуникациите, политиката и начина на живот в Индийско-Тихоокеанския регион", добави Дейвидсън в реч в Сидни.

Засега няма коментар от китайското посолство в Австралия.

Пекин вече е отхвърлял обвиненията в агресивно поведение и във въвличане на малки икономики в "дългови капани". През последните години Китай засилва активността си в богатия на ресурси Тихоокеански регион, опитвайки се да увеличи влиянието си чрез помощи и да насърчи страните да прекъснат дипломатически отношения с Тайван, смятан от Пекин за отцепническа провинция, която няма право да поддържа връзки с други държави, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във