Банкеръ Daily

Свят

САЩ изтеглят силите си от Северна Сирия

Американските войски започнаха да се изтеглят от районите в Сирия близо до границата с Турция, предаде Асошиейтед прес, като цитира подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Сирия.

Това се случи часове след като Белият дом заяви, че силите на САЩ в Североизточна Сирия ще се изтеглят и ще разчистят пътя пред очаквана турска офанзива. На практика те изоставят кюрдските бойци, които се биха редом с американските сили в продължилата с години кампания срещу "Ислямска държава".

Решението беше взето в момент, когато Турция се готви за нападение срещу контролираните от кюрди райони в Североизточна Сирия, подчертават съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили (СДС). То ще навреди на борбата срещу "Ислямска държава", предупреждават те.

Евентуална турска военна инвазия в северната част на Сирия ще доведе до голямо възраждане на "Ислямска държава" и ще сведе до нула резултатите от години успешни битки срещу джихадистката групировка. Оцелелите лидери на "Ислямска държава" ще могат да излязат от скривалищата си, се казва още в цитирано от Франс прес изявление на СДС.

Говорителят на турския президент заяви днес, че планираната зона за сигурност в Северна Сирия има за цел да прочисти терористичните елементи по границата и да върне бежанците в безопасност в Сирия в рамките на териториалната цялост на арабската държава, предаде Ройтерс

Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, направи този коментар в Туитър, след като прессекретарят на Белия дом заяви, че Турция ще пристъпи скоро към операция в Северна Сирия и че американските въоръжени сили няма нито да я подкрепят, нито да участват в нея.

"Зоната за сигурност има две цели: да се осигури безопасността по нашата граница, да се унищожат всички терористи, а така също и да се осигури безопасно завръщане на бежанците. Турция е силна и решително настроена", написа още в Туитър Калън, цитиран от ТАСС.

Говорителят подчерта, че плановете на Анкара за създаване на буферна зона не противоречат на териториалната цялост на Сирия.

Третата трансгранична операция на турската армия в Сирия ще носи името "Извор на мира", съобщи в. "Милиет". Според цитирани от вестника експерти офанзивата в Сирия, която ще има за цел да попречи на създаването на терористичен коридор на изток от р. Ефрат, представлява за Турция "въпрос на оцеляване". Бившият началник на отдела за разузнаване във ВВС на Турция Гюрсек Токмакоглу е на мнение, че няма опасност от горещ сблъсък в Сирия със САЩ, които според него ще стоят в базите си и само ще наблюдават действията на турската армия. По думите на Токмакоглу Турция е изпълнила всички необходими дипломатически действия пред САЩ, ЕС, НАТО, Русия, Иран, Ирак, сирийския режим и ООН и сега остава да създаде сама зоната за сигурност чрез операция "Извор на мира".

Facebook logo
Бъдете с нас и във