Банкеръ Daily

Свят

САЩ изпращат военни в Сирия за общи патрули с Турция

Пентагонът се готви да изпрати около 150 военни в Североизточна Сирия за съвместно патрулиране с турските сили, което поне временно ще отмени изтеглянето на американските сили от Сирия, което президентът Доналд Тръмп нареди миналия декември, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът посочва, че изпращането на нов контингент в Сирия е част от серията военни и дипломатически стъпки, които САЩ предприемат през последните седмици с цел да намалят нарастващото напрежение с Турция заради американската подкрепа за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които бяха съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава", но Турция ги смята за терористи.

Турция заплаши миналия месец да навлезе в Северозападна Сирия, за да изтласка кюрдските сили от пограничната територия, която те отнеха от "Ислямска държава", посочва "Ню Йорк таймс". В отговор Пентагонът побърза да се включи в съвместни патрули с Турция в тясната буферна зона в Сирия и да разруши кюрдските укрепления близо до границата, които Турция смята за заплаха."

САЩ в момента имат по-малко от 1000 военни в Сирия, които помагат за ликвидирането на остатъците от Ислямска държава, посочва "Ню Йорк таймс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във