Банкеръ Daily

Свят

САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата

САЩ излизат днес от Парижкото споразумение за климата. Намерението си да се  откаже от изпълнението на задълженията по този документ президент Доналд Тръмп обяви още през юни 2017 година. От тогава американският президент говореше за "несправедливостта" на този документ и за заплахата от загубване на няколко милиона работни места в страната. 

Излизането от споразумението става в деня, когато се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от международния договор за ограничаване на глобалното затопляне.

САЩ, която е най-голямата икономика в света и е на второ място по "производство" на парникови емисии след Китай, става първата страна, която напуска споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. 

Напускането на Парижкото споразумение бе една от горещите теми по време на кандидат-президентската надпревара. Кандидатът на демократите Джо Байдън обеща, че ще върне незабавно Съединените щати към договора, ако бъде избран.

Между впрочем по време на своето управление Тръмп извади САЩ от още няколко международни споразумения - за Транстихоокеанското партньорство (ТТП),  от плана действия по иранската ядрена програма, от протокола за задължителното разрешаване на спорове към Венската конвенция от 1961 г., от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Договора за открито небе... 

Facebook logo
Бъдете с нас и във