Банкеръ Daily

Свят

САЩ искат от Косово да махне 100-процентовите мита за сръбски стоки

Съединените щати днес засилиха натиска върху Косово и Сърбия да направят взаимни отстъпки и да съживят усилията за нормализиране на отношенията си, предаде ДПА.

Специалният пратеник на президента Доналд Тръмп Ричард Гренел заяви, че Косово трябва да премахне наказателните митнически такси върху стоките от Сърбия, за да позволи на процеса да се придвижи напред.

Прищина въведе таксите през ноември 2018 г. в отговор на кампания на Белград, целяща да попречи на Косово да се присъедини към някои международни организации. Сърбия също така води кампания сред страните членки на ООН, които са признали Косово, да оттеглят решението си.

"Важно е, ако искаме да вървим напред, тези тарифи да бъдат отменени", заяви Гренел след среща с вероятния бъдещ премиер Албин Курти в Прищина. Курти, който има твърда позиция спрямо Сърбия, се опитва да постигне споразумение за коалиция след изборите през октомври.

"Митата трябва да бъдат премахнати едновременно със спирането от страна на Сърбия на кампанията за оттегляне на признаването (на Косово)", посочи Гренел.

Утре той ще отпътува за Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич.

Посещението му идва, след като в понеделник Сърбия и Косово се споразумяха да възобновят преките полети между Белград и Прищина след близо 20 години, напомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във