Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Искаме стабилни отношения с Русия, но ще отвърнем на атаки

САЩ се надяват на по-стабилни и ползотворни отношения с Русия, но ако Москва продължи да "напада", тогава Вашингтон ще отвърне, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Ако Русия продължи да ни напада или да действа както при (хакерските) атаки срещу (компанията) "СоларУиндс", вмешателствата в нашите избори и агресията срещу (Алексей) Навални, тогава ние ще отвърнем", каза Блинкън в интервю за италианския вестник "Република".

Според американския държавен секретар, който беше вчера в Рим за среща, посветена на международните усилия за борба с ислямистките групировки, "най-сложни" обаче са отношенията с Китай. САЩ уважават различните отношения, които отделните държави имат с Китай, и няма да искат от тях да избират между двете страни, увери в същото време той.

"Все пак е вярно, че когато си имаме работа с Китай - като противник, съперник или партньор, ние сме по-ефективни, ако действаме заедно", казва Блинкън.

Държавният секретар на САЩ похвали Италия за положените от нея сериозни усилия за изготвяне на законодателство, целящо да защити нейната мобилна мрежа от пето поколение (5G) от "ненадеждни доставчици". Италианските власти трябва да продължат да проверяват чуждестранните инвестиции, призова в същото време той.

САЩ настояват Италия и другите европейски съюзници да избягват да ползват оборудване, произведено от "Хуавей", в своите мрежи от следващо поколение. Според Вашингтон китайската компания може да представлява риск за сигурността. "Хуавей" отхвърля обвиненията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във