Банкеръ Daily

Свят

САЩ иска делът на продажбите на електромобили да достигне до 40% към 2030 г.

Правителството на САЩ води преговори с автомобилните производители за това към края на второто десетилетие на този век не по-малко от 40% от продаваните в страната транспортни средства да са с електрически двигател. Но за осъществяването на този план Вашингтон ще трябва законодателно да утвърди многомилиардни инвестиции в създаването на зарядна инфраструктура, пише агенция Bloomberg.

Много американски автомобилни производители вече заявиха своята готовност да допълнят своята гама от модели и с електромобили. Но незасимо на това, ясни планове за обемите за такава продукция още никой не е представил, отбелязват от агенцията. За осъществяването на това на компаниите им е нужна държавна подкрепа, в рамките на която правителството би могло да субсидира или финансира създаването на широка мрежа от зарядни станции. По такъв законопроект сега има обсъждания в сената. Той, в частност, предвижда предоставяне на данъчни стимули при покупка на електромобил и заделянето на 7.5 млрд. долара за строителство на зарядна инфраструктура.

При това президентът Джо Байдън през март тази година поиска конгресът да задели 174 млрд. долара за инвестиции в електромобили, включително и строителството на до 500 хил. зарядни станции из цялата страна. Но в хода на обсъжденията на тази сума редица сенатори настояха за намалението й - отначало до 15 млрд. долара, а после и до 2.5 млрд. долара. Затова сумата от 7.5 млрд. долара, ако тя бъде гласувана, изглежда компромисен вариант, ототбелязва Bloomberg.

Руските власти също така разработват инициативи за подкрепа на електрическия транспорт и зарядната инфраструктура за него. Вицепремиерът Александър Новак каза неотдавна пред журналисти, че правителството на Руската федерация смята  "да стимулира и производството на зарядни станции и тяхното инсталиране". Руската компания „Россети“ си сътрудничи с Volkswagen Group Rus и с "Порше Руссланд" за стимулиране на развитието на пазара на електрически транспорт в Русия. Планира се съвместна работа по създаването на мобилни приложения, които опростяват начина на ползване на зарядната инфраструктура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във