Банкеръ Daily

Свят

САЩ инвестират 3,2 млрд. долара за лекарство срещу Ковид

Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2 милиарда долара САЩ за изследванията за разработване на антивирусни препарати срещу КОВИД-19 и бъдещи заразни заболявания, предаде Франс прес. 

Проектът, наречен "антивирусна програма срещу пандемиите", се финансира от средства от плана за икономическо възстановяване на САЩ на стойност 1900 милиарда долара, приет от Конгреса през март.

"Антивирусните препарати са важно допълнение на съществуващите ваксини, особено за лица, страдащи от определени болести, които може да ги изложат на повишен риск, за тези, които може да са потенциално по-слабо защитени от ваксините", обяви пред медиите главният експерт на САЩ по заразни болести доктор Антъни Фаучи.

Освен това антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти, срещу които използваните в момента ваксини не предлагат такава защита, добави той.

Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Мерк, отбелязва АФП. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер обеща 20 милиона евро за Института "Пастьор" в Сенегал, които да се използват за производството на ваксини срещу COVID-19, предаде ДПА.

Средствата ще бъдат предоставени до април 2022 г., добави министърът снощи по време на посещението си в Дакар, в края на петдневната си обиколка на континента.

Сумата цели да даде начален тласък за производството на ваксини "за Африка в Африка", подчерта той, като изрази надежда и други европейски страни да последват примера на Берлин.

Здравната служба на Африканския съюз очаква континентът да започне да произвежда собствени ваксини до края на годината, а институтът "Пастьор" е една от водещите лаборатории, отбелязва ДПА.

Африка се бори с третата вълна на коронавируса, регистрирани са 5,1 милиона случаи и 136 000 жертви. Досега само 1 на сто от 1,3-милиардното население на континента е изцяло ваксинирано срещу вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във