Банкеръ Daily

Свят

САЩ имат 47 изисквания към Пхенян за пълна денуклеаризация

САЩ са предявили в рамките на договора с КНДР за денуклеаризация изисквания по 47 пункта, съобщи японският външен министър Таро Коно в интервю за тв канала Ен Ейч Кей, цитирано от БГНЕС.

По време на посещението си в Пхенян, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е разяснил на Северна Корея, че САЩ включват в термина „пълна денуклеаризация“ ликвидиране в необратима форма, което може да бъде подложено на проверка, на ядрени и други оръжия за масово поразяване – химическо, биологично, както и ракети и всички съоръжения, свързани с тях. На Северна Корея са предоставени изисквания по 47 точки. Ако изискванията за пълна денуклеаризация не бъдат изпълнени в този си вид, то санкциите срещу Северна Корея няма да бъдат вдигнати“, каза той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен Ин проведоха на 12 юни среща в Сингапур, на която бе подписан съвместен документ. В него залегна готовността на Пхенян да извърши пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. САЩ се задължиха в отговор да предоставят на КНДР гаранция за сигурност, без да конкретизират, какво би включвала тя. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във