Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Ядрената сделка с Иран е съвсем близо

Нед Прайс

Ядреното споразумение с Иран "сега е по-близо, отколкото беше преди две седмици", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пред репортери в понеделник, "Но резултатът от тези продължаващи дискусии все още остава несигурен, тъй като все има и пропуски", допълни той.

САЩ "ще подпишат само сделка, която отговаря на нашите основни интереси на националната сигурност", подчерта Прайс.

Европейският съюз представи окончателен текст за споразумение на Иран, който добави коментари, и сега страните очакват отговора на САЩ.

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз, каза в понеделник, че окончателното предложение на Иран за ядрена сделка е "разумно".

Предложението беше "предадено на Съединените щати, които все още не са отговорили официално. Надявам се отговорът да сложи край на преговорите", каза той.

Ядреният наблюдател на ООН обаче може да се окаже проблем.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза пред Си Ен Ен в понеделник, че призовава Иран да обясни защо са открити следи от обогатен уран в недекларирани преди това обекти за ядрени изследвания.

На въпроса дали МААЕ ще прекрати разследването си, без да получи отговори, което според съобщенията е ключово искане, отправено от Иран, Гроси отговори отрицателно.

"Тази идея, че [по] политически [причини] ще спрем да си вършим работата, е неприемлива за нас", каза Гроси.

Израелският съветник по националната сигурност д-р Еял Хулата е във Вашингтон за среща по въпроса. Той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън, но срещата беше отменена.

Премиерът Яир Лапид разговаря в понеделник с президента на Франция Еманюел Макрон за ядрената сделка и Лапид повтори, че Израел се противопоставя на връщането към споразумението, както изтъкна и "необходимостта от ясно и недвусмислено послание, че няма да има допълнителни отстъпки за иранците".

Израелски официални лица казаха, че ядреното споразумение, което се оформя, е лошо и Израел не се смята за ангажиран с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничаване на ядрените усилия на Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във