Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Великобритания ще обявят днес нови санкции срещу Русия

САЩ ще обявят днес нови санкции срещу Русия в отговор на решението на Москва да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпратят "миротворци" там, съобщи днес Белият дом.

"Планираме да обявим нови санкции срещу Русия в отговор на днешните решения и действия на Русия", каза говорителката на Белия дом и добави: "Координираме със съюзниците и партньорите си обявяването на санкциите".

Британското правителство заяви, че ще наложи санкции на Русия по повод на решението на руския президент Владимир Путин да признае за независими самопровъзгласилите се в Украйна Донецка и Луганска народни републики.

Би Би Си съобщи, че разполага с информация, че правителството ще използва вече одобрено в парламента законодателство за налагане на ограничения на хора и организации, свързани с Кремъл.

Законът дава правомощия на правителството да налага такива санкции на руски физически лица и бизнеси в стратегически сектори , като химическата индустрия, отбраната, добива на полезни изкопаеми, компютърните технологии и финансовите услуги.

Външният министър Лиз Тръс заяви, че руските действия няма да останат безнаказани. В Туитър Лиз Тръс потвърди, че санкциите ще бъдат обявени днес по-късно в „отговор на нарушението на международните норми и атака срещу суверенитета на Украйна и териториалната й цялост“.

Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на организацията осъдиха по време на извънредно заседание, провело се тази нощ, решението на Русия да признае за независими две отцепнически републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там, обобщават световните агенции. По време на същото заседание руският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.

"Международно признатите граници на Украйна ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия", заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця по време на заседанието. "Украйна призовава Русия да анулира решението си за признаване на независимост на отцепнически украински територии и да се върне на масата на преговорите, както и да пристъпи към незабавно и проверяемо изтегляне на окупационните сили", допълни украинският представител, цитиран от Франс прес. 

Още в началото на заседанието САЩ чрез гласа на постоянната си представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд определи като абсурд заповедта на Русия да разположи в Източна Украйна руски сили, които Москва нарича "миротворчески сили", предаде Ройтерс. Представителката на САЩ допълни, че признаването от Москва на двата отцепнически района в Източна Украйна за независими е част от опита на Москва да създаде претекст за по-нататъшна инвазия на Украйна. Томас-Грийнфийлд допълни, че последиците от руските действия ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че ако Русия нахлуе в Украйна хуманитарните последици ще бъдат значителни. 

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Русия остава отворена за дипломацията, за намиране на дипломатическо решение. "При все това ние нямаме намерение да позволим кървава баня в Донбас", допълни той.

По време на извънредното заседание редица постоянни представители, като тези на Франция, Норвегия, Ирландия, осъдиха действията на Русия относно Украйна. Постоянният представител на Албания Ферит Ходжа пък запита: "Кой ще е следващия, в който ще бъде извършено нахлуване?"

Facebook logo
Бъдете с нас и във