Банкеръ Daily

Свят

САЩ и талибаните започнаха нов кръг от преговори в Катар

Залмай Халилзад

Представители на САЩ и талибаните започнаха нов кръг от преговори за намиране на политическо решение на конфликта в Афганистан, заяви снощи говорителят на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от ДПА.

В преговорите участва и командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Остин Скот Милър.

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад написа в сряда в Туитър, че Вашингтон е готов за сделка и остава да се види дали и талибаните са готови.

Новият кръг от преговори започна малко след убийството в сряда на двама американски войници в Афганистан, отбелязва ДПА.

Американският държавен департамент заяви в сряда, че след срещата с талибаните в Доха, Халилзад ще посети Афганистан, където ще обсъди мирния процес с лидерите на афганистанското правителство и ще призове за преговори между правителството и талибаните.

След предишния кръг от преговори по-рано този месец талибаните заявиха, че са провели "подробни и полезни преговори" със САЩ.

САЩ и талибаните преговарят от миналата година, за да намерят политическо решение на продължилата 17 години война, която е най-дългата, която Вашингтон някога е водил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във